Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Udruga "Agroturist"

  

Udruga – Associazione "Agroturist" Vodnjan – Dignano 
Adresa: Trg slobode 2/II, 52215 Vodnjan
Tel: 052/381-967, fax: 052/381-968
e-mail: agroturist.vodnjan@gmail.com
 web: www.agroturist-vodnjan.hr

Kontakt osoba: voditelj stručne službe, dipl.ing.agr. Bernardina Hlevnjak- Pastrovicchio
Predsjednik udruge: Ester Geissa Đurić

Osnivačka skupština održana je 10.04.1995.god. Ime je dobila po tome što se proizvodi udruge maslinovo ulje i vino najviše plasiraju putem turističke ponude našega kraja. Okuplja 285 poljoprivrednih proizvođača iz Vodnjana,Galižane, Peroja, Barbarige, Fažane, Valbandona i Pule.

Osnovni ciljevi i zadaci udruge su: iniciranje, razvoj, širenje, unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i agroturizma na područja Grada Vodnjana.

Dana 14.01.1998.god. formirana je Stručna služba koja zapošljava jednog agronoma u cilju provođenja zadanih zadataka, a to je unapređenje poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Od tada udruga ozbiljnije djeluje te počinje sprovoditi i ostvarivati ciljeve zadane Statutom.

Do kraja 2012.god. organizirano je i održano 19 smotri vina, 18 smotri maslinovog ulja, 7 smotri mladog maslinovog ulja te 7 smotri sira, skute i meda. Ponajbolji maslinari i učestvuju na specijaliziranim smotrama ulja u zemlji i inozemstvu. Od 2005.god. maslinova ulja Agroturista nalaze se u vodiču talijanskih regoija i Istre „Guida agli extravergini“ i svjetskom vodiču „L' extravergine 2006“ .

Od 1995 – 2006 članovima udruge podijeljeno je 60 000 loznih cijepova i preko 80 000 sadnica maslina.

Obrazovna predavanja održavaju se više puta godišnje, u prosjeku jednom mjesečno iz područja maslinarstva, vinogradarstva, stočarstva, ekologije i dr.

U cilju ostvarivanja Projekata za razvoj poljoprivrede udruga surađuje sa Agronomskim fakultetom iz Zagreba, Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča i drugim ustanovama.

Udruga se još bavi i izdavaštvom, pa je tako 1999.god. izdan „Priručnik za maslinare“ koji se i danas nalazi u slobodnoj prodaji. Osim toga već petu godinu za redom izdaje se „Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova“.

Sve pravne i fizičke osobe mogu naručiti kalendar po cijeni od 30,00 kn putem adrese Agroturista.

Udruga je također i inicijator, nositelj i suradnik na sljedećim znanstvenim projektima:

  • Vin de Rosa, u suradnji sa Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča,
  • Proizvodnja sadnica domaćih i udomaćenih sorti maslina, u suradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Vodnjan.;
  • Izrada Oznake zaštite izvornosti (OZI) domaćih i udomaćenih sorti maslina, u suradnji sa Sms-prehrambeno razvojnim centrom d.o.o. iz Klisa;
  • Osnivanje Kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina, u suradnji sa Agronomskim Fakultetom iz Zagreba i PZ Vodnjan
  • Projekt ZOOB "Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo" sufinancira EU kroz Operativni program IPA SI-HR 2007-2013. Provodi se od 25. ožujka 2010. do 31. ožujka 2012. godine u suradnji s Gradom Vodnjanom i slovenskim partnerima. Vodeći partner projekta je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Ostali partneri su Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Grad Krk, te Udruga maslinara Krka "Drobnica".

Buduća strategija razvoja poljoprivrede na području Grada Vodnjana bazira se na razvoju maslinarstva i vinogradarstva uz pomoć Grada Vodnjana i Istarske županije.

Aktualnosti