Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Park kažuna

KAŽUN je tradicionalno istarsko suhozidno sklonište za ratare i pastire koje je bilo građeno u predjelima gdje se za dobivanje plodnog tla teren morao krčiti od kamena. Kažun je europska narodna arhitektura koju pretežno nalazimo po Mediteranu. Po hrvatskoj obali su iste ili slične građevine nazvane bunje, čemeri, poljarice, kućice, vrtujci, komarde i trimi.

“Zlatno doba” kažuna na ovom prostoru je 18. i 19. stoljeće kada se zbog povećanja broja stanovnika, povećava potreba za novim maslinicima, vinogradima, poljima i ovčarstvom.

Karakteristike ove "arhitekture bez arhitekta" su uporaba jednog jedinog materijala za čitav objekat, malo graditeljskih elemenata, kamena kupola koja se slaganjem kamena razlikuje od klasične kupole pa se stoga naziva “lažna kupola”, te brzina i ekonomičnost gradnje.

Kažun je danas identitet Vodnjana, ponos ljudi i tema nepresušnih inspiracija. Moderni čovjek je shvatio da se čuvanjem i obnovom kažuna, ne čuva samo tradicija, nego i čovjek sam.

PARK KAŽUNA

Odmicanjem godina rasla je i potreba za stvaranjem nečega što će valorizirati kažun na adekvatan način kakav i zaslužuje.

Iz tog razloga 2013. godine održala se sedma akcija ˝Moj kažun-La mia casita˝ koja je bila posvećena realizaciji muzeja na otvorenom pod nazivom ˝ Park kažuna". Prvenstvena zadaća ˝Parka kažuna˝ je upoznati javnost s tehnikom i načinom gradnje kažuna.

U Parku kažuna nalazite se na ulazu u područje Vodnjanštine u kojem je najveća koncentracija kažuna na Mediteranu. Tu započinje istinski "park suhozidne baštine". Kako bi vaše razumjevanje kažuna bilo potpunije, prikazana je gradnja jednog kažuna u četiri faze, te ostali oblici kažuna kojih susrećemo u našoj okolici. Prezentirana je konstrukcija kažuna u 4 temeljna koraka; prvi podrazumijeva izgradnju temelja, drugi izgradnju zida do krova, treći izgradnju krova - gromače, dok četvrti predstavlja završetak same konstrukcije, odnosno gotov kažun.

2015.-te godine dovršen je ovaj veliki projekt koji je postao svojevrsna kruna akcije "Moj kažun - La mia casita" koja će 2016. godine proslaviti svoj 10-ti rođendan. U sklopu 9-te akcije 2015. godine sagrađeni su kažuni u suhozidu te kažun četvrtastog oblika, kakav se nema priliku često vidjeti. 

Park kažuna postao je prepoznatljiva i autohtona atrakcija koja već sa ceste doziva brojne, kako domaće tako i strane posjetitelje, koji se znatiželjno zaustavljaju pitajući se što zapravo predstavljaju te malene kućice.

Također, velika pažnja posvećena je prostoru i okolišu u parku i oko njega kako bi se na najbolji mogući način postiglo potpuno uklapanje u vodnjanski krajobraz.

Međutim, "Park kažuna" nije samo muzej kojeg ćemo pažljivo promatrati već je isti zamišljen i kao vježbalište gdje će se svi zainteresirani moći iskušati u gradnji okolnih suhozida te na taj način dati svoj doprinos ovom jedinstvenom spomeniku kažuna.

photo (1,3,4) by Danilo Dragosavac 

 

Aktualnosti