Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Muzej - Zbirka sakralne umjetnosti

 

Zbirka sakralne umjetnosti Župne crkve Sv. Blaža u Vodnjanu izuzetno je otkriće u kulturnoj baštini Istre i Hrvatske. Plod je višestoljetnog sakupljačkog htijenja i nastojanja vodnjanskih kanonika, župnika i žitelja. Vrijedni umjetnički i povijesni predmeti crkvene riznice, znani i neznani pokloni mnogih naraštaja Vodnjanaca, donacija umjetničkih dragocjenosti kolekcije venecijanske provenijencije slikara Gaetana Grezlera i sakralno arhitektonsko nasljeđe vodnjanskih crkava uz istinsko umijeće u realizaciji crkvenih i pučkih narudžbi domaćih i stranih majstora kamena i drva, zlata, srebra, stakla i tekstila – i očaravajuće je kazivanje o vremenu i ljudima, gospodarskom i političkom stanju jednoga kraja koje se odražavalo i u stupnju kulturne razine Vodnjana i okolice.

Ove dragocjenosti neka budu pravi kulturni i povijesni poticaj našoj generaciji da se valorizira polivalentan duh ovog istarskog gradića, mjesto susreta i prožimanja slavenskog i romanskog življa, njihove ideologije i vjerovanja, etničkih običaja i lingvističkih značajki, koje su doprinijele formiranju i komozitnom sabijanju vodnjanskog kulturološkog fenomena. Izložba je i prigoda da se duboko zamislimo nad istraživanjem, vrednovanjem i zaštitom naše baštine svake vrste, bogate poviješću, koja treba služiti kvalitetnom pomaku cjelovitog razvoja Vodnjana.

Cilj je stalne postave Zbirke sakralne umjetnosti da se kroz svoj sadržaj sublimira prošlost i sadašnjost sa svrhom novih viđenja i prezentacije jednog dijela vrijednog umjetničkog blaga Istre. Zbirka sakralne umjetnosti Župne crkve Sv. Blaža po svom opsegu i kompleksnosti sastava značajan je doprinos sustavne kulturne animacije jedinstvenog kulturnog nasljeđa Istre, a ujedno je izvanredno dragocjen dio nacionalne kulturne baštine Hrvatske.

Sveta Tijela - Jedinstveni primjer neraspadnutosti tijela

Sveta Tijela zajedno s relikvijama svetih u vodnjansku je župnu crkvu iz Venecije, 23. lipnja 1818. godine dovezao akademski slikar Gaetano Gresler. Nakon sukoba s crkvom i općinom radi neispunjenja preuzetih obveza, iz svetohraništa krade relikvijar s predragocjenom Krvi Kristovom i nestade bez traga. Zahvaljujući njemu u Vodnjanu se čuvaju neraspadnuta Tijela: nadbiskupa sv. Leona Bembo (+1188.), svećenika sv. Ivana Olini (+1300.), benediktinske opatice sv. Nikoloze Bursa (+1512.), te manji neraspadnuti dijelovi oficira sv. Sebastijana (+282.), djevice i mučenice sv. Barbare (+288.), pokornice sv. Marije Egipatske (+522.) i desni kažiprst carigradskog patrijarhe sv. Eutiha (+582.). Tijela kao i ostaci nisu balzamirani i kao takvi predstavljaju neobjašnjivi fenomen samoočuvanosti. Na CT snimanju 2009. ustanovljeno je kako su Tijela sv. Ivana Olinia i sv. Nikoloze sačuvana sa svim nutarnjim organima što je po antropologu i arheologu dr. Matteu Borriniu iz Firenze – …to jedinstveni primjer samoočuvanosti u svijetu. Do danas je ovdje prošlo oko 280.000 posjetnika, od kojih oko 180.000 školaraca.

Preuzeto sa: http://zupavodnjan.com/ 

INFO
Župni ured Vodnjan
Sv. Rok 4
52215 Vodnjan

t. +385 52 511 420
e-mail: zupni.ured(at)zupavodnjan.com
web: www.zupavodnjan.com

Aktualnosti