Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Poljoprivredna zadruga "Vodnjan-Dignano"

Poljoprivredna zadruga Vodnjan - Cooperativa agricola Dignano
(puni naziv: Poljoprivredna zadruga Vodnjan, za poljoprivredu, trgovinu i usluge)
Adresa: Trg slobode 2/II, 52215 Vodnjan - Dignano

E-mail: poljoprivredna.zadruga.vodnjan@pu.t-com.hr


 

Logo Poljoprivredne zadruge 

Poljoprivredna zadruga Vodnjan osnovana je 25. rujna 2008. godine na inicijativu Grada Vodnjana i Udruge "Agroturist".

Zadruga je osnovana sa glavnim ciljem unapređenja poljoprivrede Vodnjanštine, prvenstveno maslinarstva, ali i sa ciljem zajedničkog nastupa članova na tržištu sa svojim proizvodima i ostvarivanja osobne i zajedničke dobiti.

Ostali ciljevi: Snabdijevanje članova poljoprivrednim repromaterijalom po povoljnijim cijenama, zajednički nastup na tržištu (kroz izradu zajedničkog "branda" ekstra djevičanskog maslinovog ulja), sudjelovanje na sajmovima i smotrama, proizvodnja domaćih sorti sadnica maslina za potrebe članova i trećih osoba.

Zadruga broji 64 članova, većinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koje se bave maslinarstvom. Jedan od članova i osnivača Poljoprivredne zadruge je i grad Vodnjan.

Projekt „Vin de Rosa“,

Radi očuvanja tradicije vodnjanskog desertnog vina „Vin de Rosa“, koje se dobiva od prosušenog grožđa, pokrenut je prije četiri godine projekt revitalizacije i standardizacije njegove proizvodnje i zaštite.

„Vin de Rosa“ je baština vodnjanskog kraja i u prošlosti nije bilo važnijeg zbivanja u životu jedne osobe, od krštenja do vjenčanja, a da ga nije pratila čašica tog posebnog vina. Nositelj projekta je grad Vodnjan preko svoje Udruge „Agroturist“.

Zbog neisplativosti i rizika proizvodnja je počela odumirati i zato se želi vratiti i odrediti posebne smjernice i potaknuti proizvođače da se počnu ozbiljnije baviti proizvodnjom. Vino se proizvodi od sorte malvazija, a tendencija je da se proizvodnja proširi i na druge sorte, posebno muškatne. Nakon berbe grožđe se sušilo par mjeseci na prozračnom i sjenovitom mjestu (tradicionalni način), dok se danas suši u sušarama u kontroliranim uvjetima.Vino treba imati i vizualni identitet-jantarnu boju, izbalansiran okus i miris koji podsjeća na suhe šljive i smokve, med ili grožđice. Postotak alkohola za desertna vina mora iznositi min 15%. Uz nekoliko svojih članova zadruge koji su proizvođači „Vin de Rosa“ i sama Poljoprivredna zadruga Vodnjan uključila se u Projekt „Vin de Rosa“ sa berbom 2010. godine i proizvela je cca 200 litara Vin de Rosa.

Već sa prvim proizvedenim količinama koje su se kretale od 200-300 litara godišnje PZ Vodnjan osvojila je sa svojim desertnim vinom Zlato na 19. -oj i 21.- oj Smotri vina u Vodnjanu (na 20.-oj Srebro, koje je također osvojila i na 20.-oj Vinistri“)

Od berbe 2013. u proizvodnji je oko 1.000 litara desertnog Vina „Vin de Rosa“, koje će biti spremno za punjenje u boce krajem 2014. godine.

Aktualnosti