Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Zajednica Talijana Galižana


Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane
Michele della vedova 67
52215 Galižana

tel./fax 052/ 511-512
Ponedjeljak  9:00 - 12:00 i 17.30 -20.30
Utorak 9:00 -12:00
Srijeda i petak 17:00 - 20.30

 

O NAMA 

Zajednica Talijana iz Galižane, koja se izvorno nazivala Talijanski kulturni klub (CIC), osnovana je 1947. godine u veoma teškom i osjetljivom povijesnom trenutku, kojeg je karakteriziralo napuštanje zavičaja većine pripadnika nacionalne skupine zbog nacionalne netrpeljivosti koja se pojavila nakon Drugog svjetskog rata. Udruženje je ima značajnu ulogu u održavanju tradicija, običaja i nošnji Galižane, kao i njenog nezamjenjivog dijalekta, arhaičnog istriotskog idioma Galižane. Do 1956. Talijanski je kulturni klub bio smješten u jednoj kući na glavnom trgu, da bi se kasnije preselio u Dom kulture, sadašnjem sjedištu Zajednice.

Prva osnivačka skupština, koja se održala 28. lipnja 1948. godine, odlučila je posvetiti ime novoosnovanog kluba Armandu Capolicchiju, prvom galižanskom partizanu poginulom u ratu u blizini mjesta.

U godinama koje su slijedile, na mjestu su se predsjednika Zajednice izmjenjivali Giovanni Sifari, Giovanni Leonardelli, Giovanni Nefat, Romano Detoffi, Eligio Moscarda, Antonio Leonardelli, Domenico Detoffi, Pietro Moscarda, Alberto Moscarda, Oliviero Leonardelli, Maria Balbi, Marino Leonardelli, Fulvio Delcaro, Maria Moscarda-Budić, Diriana Delcaro i Gianfranco Ghiraldo.

Trenutno Zajednicu Talijana Galižane vodi skupština od 15 članova kojom predsjeda Fulvio Delcaro te izvršni odbor pod vodstvom Luane Moscarda.

Sjedište Zajednice Talijana Galižane širi se na 400 m2, sa sedam prostorija i jednim velikim okolnim ljetnim prostorom. Ustanova ima ujedno i pozornicu sa salom za predstave (kapaciteta 150 ljudi), ured tajništva, čitaonicu, biblioteku, kuhinju, bar, salu za izložbe, salu za mlade i sanitarne prostore.

Sjedište ima aparaturu za diskoteku, audio i video opremu, televizor, računalo, fotokopirni aparat i projektor.

Zajednica Talijana Galižane dovoljno je funkcionalna za obavljanje djelatnosti slijedećih sekcija: mješoviti zbor, folklor odrasli, folklor djeca, kazališna amaterska skupina, literarna skupina, umjetnička skupina, mladi pjevači, mini-pjevači, ritmička skupina, organizacija mladih, sportska sekcija (mali nogomet do i iznad trideset godina, muška i ženska odbojka, stolni tenis).

Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane objavljuje redovito novine El Portego , s temama iz lokalne kulture.

Galižansko udruženje nije samo način održavanja tradicije, već predstavlja iznad svega dušu ovog mjesta. Zajednica Talijana iz Galižane neprestano promovira i organizira manifestacije, predstave, godišnjice i društvene večeri.

Predstavlja se dakle kao jedna živahna zajednica koja brine o mjesnoj tradiciji na području dijalekta, autohtone muzike i narodne pjesme, folklora i svojih originalnih nošnji.

FOLKLORNA SKUPINA                    

Folklorna skupina Zajednice Talijana iz Galižane djeluje još od 1948. godine; trenutno je vodi Pietro Demori i ima oko 30 članova. Već više od pedeset godina ova kulturna aktivnost njeguje i s ponosom predaje novim generacijama običaje, nošnje, narodne pjesme, arhaične instrumente i govor ljudi iz Galižane.

Najstarije pjesme, čiji nastanak seže par stoljeća unazad, jesu pjesme a la pera i a la longa, dok su tradicionalni plesovi el valser i la furlana, koje prate dva veoma stara instrumenta iz 16.-17. stoljeća, odnosno le pive i el simbolo.

Folklor Galižane uvijek predstavlja jaku i bogatu aktivnost, nastupajući u različitim folklornim manifestacijama kako na nacionalnom tako i na međunarodnom teritoriju, neminovno nailazeći na brojne uspjehe.

DJEČJA FOLKLORNA SKUPINA

Nastao kao dječja folklorna skupina, ovaj se folklor pretvara u grupu adolescenata koja predstavlja nadu za sudbinu tradicija Galižane. Oni čine kompaktnu cjelinu mladih nada, koja donosi entuzijazam i novu životnu energiju u Zajednicu Talijana mjesta. Trenutno grupu vodi odgajateljica Chiara Debrevi.

ZBOR

Mješoviti zbor zajednice Talijana, kojim dirigira prof. Mariagrazia Crnčić-Brajkovim, broji tridesetak članova i svake godine sudjeluje smotri pjevačkih zborova u Puli , Pjesma nas spaja. Često je gost raznih Talijanskih nacionalnih zajednica, a može se pohvaliti i nastupima na međunarodnoj razini.

Repertoar zbora raznovrstan je: predstavlja narodne pjesme, liturgijske i umjetnički vrijedne.

LITERARNA SKUPINA

Literarna skupina, koju vodi prof. Luana Moscarda, ponovno je započela svoju aktivnost nakon dugi niz godina, uspijevajući ponovo objaviti novine Zajednice Talijana iz Galižane, El Portego (pojavile su se prvi put 1973. godine). El Portego želi ostaviti pisano svjedočanstvo o svemu onome što se odnosi na trenutni život, povijest i buduće projekte ovog malog mjesta, obrađujući njegovu umjetničko-kulturnu, ljetopisnu i aktualnu stranu.

UMJETNIČKA SKUPINA

U umjetničku je skupinu, koju vodi prof. Flavia Defar, upisano desetak članova, koji svojim izrazitim slikarskim talentom stvaraju mala djela nemale originalnosti. Putem raznih slikarskih tehnika, članovi mogu osloboditi svoju umjetničku dušu i stvoriti radove koji se zatim tradicionalno izlažu na izložbi, prigodom blagdana sv. Petra i pavla (29. lipnja), u Zajednici Talijana Galižane.

KAZALIŠNA AMATERSKA SKUPINA

Kazališna amaterska skupina, koju vodi Gianfranco Ghiraldo,broji desetak članova i ima intenzivnu kazališnu aktivnost počevši od 1952. godine. Ova skupina priprema i prikazuje komedije i skečeve inspirirane svakodnevnim životom, a napisane na galižanskom dijalektu, s ciljem da njeguje i prenosi novim generacijama arhaični govor Galižane.

RITMIČKA SKUPINA

Putem plesova i modernih ritmova, ova aktivnost pruža mogućnost članicama društva da izraze svoje umjetničke kvalitete i motoričku koordinaciju. Skupina redovito prisustvuje manifestacijama koje organizira Zajednica Talijana iz Galižane i pojavljuje se ujedno na drugim natjecanjima te kategorije na županijskoj razini.

MLADI PJEVAČI

Martina Vojsković vodi skupinu mladih pjevača, koja s repertoarom modernih i manje modernih pjesama, želi spojiti tradicionalno s modernim, kako bi omogućila širenje pjevačke kulture na lagan i bezbrižan način.

MINI-PJEVAČI

Sekcija mini-pjevača, kojom dirigira Arabella Višković, priprema djecu za nastup na Festivalu mini-pjevača koji se održava svake godine u sjedištu Zajednice Talijana Galižane. Skupina ujedno redovito prisustvuje večerima u organizaciji drugih Talijanskih nacionalnih zajednica.