Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Veleposlanik Izraela u radnom posjetu Vodnjanu

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano ugostio je u četvrtak 17. lipnja 20201. godine veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora.

U okviru radnog posjeta Njegova Ekselencija Ilan Mor i gradonačelnik Edi Pastrovicchio razgovarali su o mnogim zajedničkim poveznicama Izraela i Vodnjanštine, na prvom mjestu o zajedničkoj poljoprivrednoj orijentaciji te mogućnostima još boljeg povezivanja.

Proizvodnja maslinovog ulja usko je vezana za izraelsku kulturu i povijest te čini jednu od sedam autohtonih kultura Izraela. Iako proizvodnja maslinovog ulja na Vodnjanštini djeluje skromno u odnosu na proizvodnju svjetskog izvoznika kakav je Izrael, istaknuto je da se primjeri te zemlje itekako mogu implementirati i na jugu Istre. Prvenstveno kada je riječ o sinergiji znanosti, poljoprivrede i industrije povezane s poljoprivredom, a čega je rezultat tržišno orijentirana poljoprivreda Izraela koja izvozi agrotehnička rješenja diljem svijeta. Nadalje, Izrael je svjetski primjer kako visoko inovativna industrija i tehnologija omogućuju kvalitetan i obilat uzgoj u uvjetima krajnjeg ograničenja vode, tla i klime.

Na sastanku je istaknuto da je Vodnjanština pogodna za razvoj poljoprivrednih grana popust maslinarstva, vinogradarstva, povrtlarstva, stočarstva, pčelarstva, i da osnovnu komparativnu prednost u poljoprivredi, pored klimatskih i pedoloških uvjeta, čine ljudski resursi koji posjeduju znanja i vještine na području maslinarstva i vinarstva. Kao i Izrael, i Vodnjan provodi razne mjere za promociju svojih maslinovih ulja, organizira festivale maslinovih ulja, tečajeve za uporabu maslinovog ulja, radionice za kuhare, medijske promocije i slično.

Gospodarstvo Grada Vodnjan-Dignano zasniva se na poljoprivrednoj proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda, rečeno je na sastanku, ali sve više i na IT industriji, malom i srednjem poduzetništvu i turizmu. Grad Vodnjan-Dignano ima dvije aktivne poslovne zone: poslovnu zonu Vodnjan sjever (zona u inicijalnoj aktivaciji) i zonu male privrede Galižana (srednje aktivna zona), te se pozicionira kao partner svim poduzetnicima i investitorima. S druge strane, Izrael, kao jedno od najnaprednijih gospodarstva svijeta, ima drugi najveći broj startup tvrtki u svijetu nakon SAD-a. S obzirom na manjak prirodnih resursa i sirovina, Izrael se koncentrira na visokokvalificiranu radnu snagu, znanstvene institute i centre za istraživanje i razvoj.

U manje formalnom razgovoru veleposlanik Ilan Mor, kojeg krasi izrazito bogata i plodonosna diplomatska karijera, izrazio je osobno oduševljenje ambijentom i pitoresknošću stare jezgre Vodnjana. Gradonačelnik Pastrovicchio uručio mu je veliku monografiju „Vodnjan – Grad priča“, a tijekom razmjene poklona Njegova Ekselencija jer navela i da je više puta bila u Istri te da jako dobro pozna kvalitetu ovdašnjih autohtonih proizvoda.

Aktualnosti