Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Grad Vodnjan-Dignano i Agronomski fakultet njeguju dugu suradnju

Stručnjak za maslinarstvo prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio obišli su Nacionalni kolekcijski te matični nasad domaćih i udomaćenih sorti maslina u Vodnjanu. Tom su prilikom oboje iskazali potrebu za daljnjom zajedničkom suradnjom na razvoju maslinarstva Vodnjanštine.

        Kao prilika za susret pokazalo se snimanje zemaljskih i zračnih snimaka za potrebe internetske stranice Agronomskog fakulteta i TV arhive, a tom je prilikom prof.dr.sc. Đani Benčić izvijestio gradonačelnika Pastrovicchija o naporima koje čini pri genetskom istraživanju domaćih sorti, ali i istraživanjima koje provodi sa studentima bitnima za uzgoj, zaštitu i preradu maslina. Aktivnosti su im stalno usmjerene na promociju autohtonih sorti južne Istre i Vodnjanštine, kao što je to bilo i prije više od deset godina s bužom, koja se svojim svojstvima nametnula kao šampionska sorta na svjetskoj razini.

„Istra je prva regija po kvaliteti maslinovih ulja, ali neće moći još dugo braniti tu poziciju bez da se kontinuirano razvija. Ostale zemlje rade jako puno po pitanju podizanja kvalitete. Zato trebamo stvarati i razvijati brandove, ukazati na to da je naše ulje jedinstveno. Tri su čimbenika za stvaranje branda – sortiment, klima i tlo. Klimu i tlo u današnjim uvjetima lako je dovesti u pitanje te nam ostaju domaće sorte poput buže, žižolere i rošinjole, ali i nekih tek otkrivenih sorti koje tek trebamo imenovati“, rekao je Benčić.

Kako je i više puta istaknuo, ekološka proizvodnja sudbina je opstanka hrvatskih maslinara. Zato su nužna istraživanje genetskih adoptilnosti raznih sorti te praćenje utjecaja klimatskih promjena, koje poljoprivrednici iz godine u godinu primjećuju na maslinama prema razdobljima cvata i dozrijevanja.

„Samo se sa znanstvenim projektima u maslinarstvu možemo razvijati i održavati status koji smo uspostavili na svjetskoj razini. Potrebna je daljnja suradnja znanosti, lokalne uprave, udruga i poljoprivrednika na istraživanju genetskog materijala i brendiranja naših sorti, pogotovo onih koje nam nisu bile poznate“, poručio gradonačelnik Pastrovicchio.

Projekt u suradnji s Gradom Vodnjanom i ovdašnjim dionicima u poljoprivredi profesor Benčić provodi već 15 godina. Tada je na području Pelisia oformljen Nacionalni kolekcijski nasad svih domaćih i udomaćenih sorti kojima upravlja Agronomski fakultet te matičnjak kojim upravlja Poljoprivredna zadruga Vodnjan.