Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

PREDSTAVLJENA KNJIGA "KRUH TEŽAKA-IL PANE DELLA TERRA"

Danas je u Galeriji El Magazein predstavljena knjiga „Kruh težaka – Ruralna prošlost Vodnjana / Il pane della terra – Il passato rurale di Dignano“, projekt Pučkog otvorenog učilišta „Vodnjan-Dignano“ uz potporu Grada Vodnjana-Dignano. Prva je to od četiri knjige koje će pričati o ruralnoj prošlosti Vodnjana. Bila je to prilika i za otvaranje istoimene izložbe.

Prezentaciji su prisustvovali pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije, g. Vladimir Torbica; gradonačelnik Vodnjana, g. Klaudio Vitasović sa suradnicima, ravnatelj Pučkog otvorenog učilista, g. Sandro Manzin, Lidija Nikočević, etnolog pri Etnografskom muzeju Istre.

„Knjiga koju ćemo danas predstaviti, uz istoimenu izložbu, prva je u sklopu izdavačkog projekta „Ruralna baština Vodnjanštine“ i odnosi se na Vodnjan. Nakon monografije Grada Vodnjana-Dignano, izdane 2017. godine, ovim projektom otvaramo novo poglavlje kojim smo predvidjeli izdavanje 4 knjiga glede ruralne prošlosti našeg zavičaja, a koje će obuhvaćati Vodnjan, Galižanu, Peroj te stancije i manja mjesta. Sve s ciljem proučavanja i promoviranja ruralne baštine našeg područja, sa svim svojim posebnostima koje krase i razlikuju pojedina naselja, a koja predstavlja kulturno bogatstvo“, kazao je ravnatelj POU-a Sandro Manzin.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Klaudio Vitasović: „Grad Vodnjan s velikim je zadovoljstvom, zajedno s Pučkim otvorenim učilištem „Vodnjan-Dignano“, pristupio realizaciji i objavljivanju ove publikacije, na čijim je stranicama ponovno oživjela ruralna stvarnost naših predaka. Riječ je o bogato ilustriranom izdanju - prikazu jednoga svijeta koji više ne postoji, osim u uspomenama starijih mještana. Na stranicama ove knjige oživljava težak seoski život nekih prošlih dana koji se odvijao u ritmu prirode, obilježen naporom i žrtvom, ali i poniznošću, poštivanjem snažnih i autentičnih vrijednosti, istinski doživljene i prakticirane vjere, tradicionalnih vrijednosti i vjerovanja, uz uporabu ručno izrađenog alata, starinskih mjera, a sve to popraćeno iskonskom narodnom mudrošću i upornošću. Riječ je o mikrokozmosu koji je postupno nestajao slijedom demografskog preokreta poradi egsodusa velikog dijela autohtonog stanovništva, ili pak zbog pronalaska stalnog zaposlenja u brodogradilištu ili tvornici, razvoja industrije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, te prelaskom na sve jaču poljoprivrednu mehanizaciju“.

Čestitke POU-u, Gradu Vodnjanu i svim autorima je uputio i pročelnik Vladimir Torbica, dok je Lidija Nikočević, iz EMI-e kao suradnica na ovom izdanju, istaknula bogatstvo Vodnjanske kulturne baštine.

Uslijedio je razgovor između Carle Rotte i g. Sergia Deltona, koji su se prisjetili nekih davnih vremena i radova u polju, kao i poljoprivrede danas te odali kako se priprema čuveni „vin de rosa“.

Prezentaciju su obogatili članovi folklorne skupine Zajednice Talijana Vodnjan, koji su otpjevali basse.

Izložba u El Magazeinu, koja izlaže alate i oruđa iz prošlosti, te sve fotografije iz knjige, ostaje otvorena do kraja svibnja, radnim danom od 10 do 12 i od 17 do 19, subotom od 10 do 12.

Knjige se mogu preuzeti od ponedjeljka 10. svibnja 2021. do isteka zaliha u Galeriji „Loggia“ ZT-a Vodnjan, radnim danom od 9 do 12.

Aktualnosti