Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

Grad Vodnjan-Dignano i UABA obilježili Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe, 22. lipanj, obilježili su u utorak u Vodnjanu članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana te predstavnici Grada Vodnjan-Dignano polaganjem vijenca i odavanjem počasti poginulima borcima. Vijenac na spomenik stradalima u Drugom svjetskom ratu kod Doma mladih položili su predsjednik UABA Grada Vodnjan Elvis Marić te gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

„Drugovi i drugarice, suborci i sugrađani, po tko zna koji put obilježavamo časno ovaj svečani dan, Dan antifašističke borbe i antifašista. Ne moramo previše naglašavati što on za našu sredinu znači, poglavito u Hrvatskoj, ali i u Istri, koja je - kao i Vodnjan - uvijek gajila senzibilitet za antifašizam, za suživot i toleranciju“, rekao je Elvis Marić.

Gradonačelnik Pastrovicchio čestitao je prisutnima praznik kojim se obilježava formiranje prve partizanske postrojbe 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica nedaleko od Siska. Istaknuo je da se potom antifašistički ustanak brzo razvijao u Hrvatskoj, sa sve većim opredjeljenjem naroda za partizanski pokret. Podsjetio je i da je ZAVNOH tijekom rata obavljao vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju te da je 1945. prerastao u Narodni sabor Hrvatske, što znači i da je tijekom rata očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suverentiteta.

„Antifašizam je utkan u temelje moderne hrvatske države i suvremene Europe. U današnje vrijeme posebna opasnost prijeti od prekrajanja povijesti i povijesnog revizionizma te problematike revitalizacije i relativizacije fašističkih zločina. Zbog svih nepravdi koje su se tada događale, kad su ljudi stradavali zbog svoje nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti, antifašističke vrijednosti moramo gajiti i prenositi ih dalje budućim generacijama sa ciljem da se takvi događaji više nikada i nigdje ne ponove. Slijedom toga, usmjereni u budućnost i ne zaboravljajući prošlost, svima Vama čestitam Dan antifašističke borbe – Giornata della lotta antifascista 22. giugno“, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Pod spomenik palim borcima upaljene su i svijeće, a prisutni su palima za slobodu i vrijednosti antifašističke borbe počast odali minutom šutnje.