Kontaktirajte nas

Centrala: +385 (0)52 511 522
Fax: +385 (0)52 511 326
E-mail: info(at)vodnjan.hr

Pisarnica:

Jedinstveni upravni odjel

Odsjek za opće poslove, društvene djelatnosti, lokalnu i mjesnu samoupravu

Odsjek za proračun i financije

Odsjek za pravne poslove

Odsjek za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Odsjek za za komunalne poslove, prostorno uređenje i gradnju

  • tel. 052/512-453
    e-mail: gordana.kliman.delton(at)vodnjan.hr                                                                               

Komunalni redari 

DAN ULJA I VINA - Veliki uspjeh autohtonih sorti rosinjola i istarske bjelice

Ulje sorte rosinjola OPG-a Damir Vanđelić iz Bala šampionsko je ekstra djevičansko ulje, a Merlot 2019. OPG-a Sanjin Siljan iz Krnice najbolje je ocjenjeno crno vino na u subotu održanima Danima ulja i vina u Vodnjanu. Ovu manifestaciju, koja uključuje 27. Smotru ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 27. Smotra vina južne Istre, uz 10. međunarodno natjecanje maslinovog ulja „Zlato Mediterana 2021" i drugo natjecanje "Zlato Istre 2021", organiziraju Grad Vodnjan-Dignano i Udruga Agroturist Vodnjan-Dignano.

Na Smotri ekstra djevičanskih maslinovih ulja sudjelovalo je 89 uzoraka iz Istre i izvrsnim rezultatima potvrdilo iznimnost ulja s ovih područja. Oslikavaju vrhunsku kakvoću ulja koja su u klimatskim uvjetima izazovne sezone 2020. izrazila puni sortni kapacitet, osobito buža i rosinjola. Aromatski su jake i uravnotežene na nosu i okusom. Od 89 uzoraka, 64 ih je zasjalo zlatnim sjajem, dok je srebrnih bilo 20 te 5 brončanih. Prvo mjesto pripalo je najbolje ocijenjenom ekstra djevičanskom maslinovom ulju vrlo posebne autohtone sorte rosinjola proizvođača OPG Damir Vanđelić iz Bala s ukupno 96 osvojenih bodova. U ukupnom poretku drugo plasirano je ulje iste sorte "Oleum Maris" d.o.o., a treće je Uljare Baioco sorte istarska bjelica te je ujedno i najbolje ekološko ulje. U konkurenciji je bilo čak 19 ekoloških ulja od kojih je 15 nagrađeno zlatnom medaljom i 4 srebrnom.

Ponosimo se što uzorci maslinovih ulja ujedno konkuriraju i na O.L.E.A.-inom 10. međunarodnom natjecanju „Zlato Mediterana 2021" te po drugi put paralelno održanom istarskom izdanju tog natjecanja "Zlato Istre 2021". Poveznica je ostvarena jer senzorsku analizu provodi udruga senzornih analitičara O.L.E.A. iz Italije. Na službenoj web stranici O.L.E.A.-e, mogu se pronaći ljestvice međunarodnih natjecanja uz kartice sa senzornim karakteristikama svakog ulja, iz kojih je vidljivo da su naši sudionici visoko rangirani uz ulja cijelog Mediteranskog bazena. Kategorije voćnosti berbe 2020. oslikavaju većinom ulja srednje voćnosti i za mješavine i za monosortna ulja. Kemijske analize rađene su u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Smotra vina južne Istre održana je u 27. izdanju, iako je pokrenuta prije 28 godina, budući da prošle godine zbog pandemije nije održana. Vinski je šampion najbolje ocijenjeno crno vino OPG Sanjin Siljan iz Krnice s Merlotom 2019, dok je najbolje ocijenjeno bijelo vino Malvazija istarska vinarije Diković j.d.o.o . iz Marčane, a u kategoriji vino od prosušenog grožđa Vin de Rosa Lucia Toffettija iz Vodnjana.

Dr. sc. Sanja Radeka, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina pri Institutu za poljoprivredu u Poreču, čiji je vinarski laboratorij odradio i kemijske analize, pohvalila je kvalitetu vina i broj medalja, osobito zlatnih kojih je od 44 uzoraka bilo čak 13. Južna Istra poseban je terroar jer nudi zanimljivu paletu sorata i kompleksnu aromatiku velikih, ali i garage vinarija. Od balansiranih pjenušaca, kompleksnih kupaža, posebno očuvanih desertnih vina poput Vin de Rosa ili orange malvazija.

Cjelodnevna prilika za kušanje i vođene degustacije dijamant je ovih smotri. Dok na Danima mladog maslinovog ulja guštamo u zelenoj divljini nakon berbe, na Smotri ta ista ulja upoznajemo u smirenom i oblikovanom izdanju pune kondicije. Manifestacija je otvorena već u jutarnjim satima, a nagrade su dodijeljene navečer uz veliku proslavu. U međuvremenu su posjetitelji mogli uživati u mirisima i okusima vina i ulja, domaće hrane, zabavnim programima i obilasku niza kulturnih i povijesnih atrakcija u Vodnjanu. Nagrađenim proizvođačima tijekom večeri čestitali su predsjednica Agroturista Ester Geissa Đurić, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan te gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

„Hvala svima što su se odazvali najstarijoj smotri južne Istre, 27 smotri vina i ulja. Ponosna sam na naše proizvođače, jer se iz godine u godinu vidi trud i upornost koji su jako važni za dobar uspjeh“, poručila je Ester Geissa Đurić.

„Sada kada vidimo rezultate možemo biti zadovoljni i slaviti, ali ne zaboravimo kako je 2020. bila teška maslinarska godina. To što danas imamo odlična ulja znači da smo ovladali znanjima, da smo pratili trendove i čuvali naše specifičnosti i da se možemo nositi s izazovima. Posebno me veseli da su najbolja maslinova ulja ona naših domaćih, autohtonih sorti. Drago mi je kad vidim dobre rezultate naših vinara i nadam se da će to biti poticaj i drugima da se vrate tradiciji i da na naša polja vrate vinovu lozu“, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Manifestaciju organiziraju Agroturist Vodnjan-Dignano i Grad Vodnjan-Dignano, uz pokroviteljstvo Istarske županije, kao i uz dugogodišnju podršku edukativnih manifestacija. Suorganizatori su Turistička Zajednica Grada Vodnjana, POU Vodnjan, Poljoprivrednoj Zadruga Vodnjan, Contrada i Castelieru, a sponzori Agraria Zlata i AM Grupa.